Schema de tratament porumbei

          După următoare schema voi încerca să tratez porumbeii începând cu data de 21 decembrie 2012 şi până în data de 29 ianuarie 2013 . Folosesc pentru salmoneloză, ornitoză si micoplasmoză ENROFLOXAROM. Pentru tricomonoză le voi administra ENTEROGUARD, SULFACOCCIROM în tratarea coccidiozei şi un deparazitant intern care nu-l prea agreează unii pentru că afectează penajul ROMBENDAZOL. Şi la sfârşitul tratamentului le voi picura in nări şi ochi AVIPESTISOTA un vaccin pentru diftero-variolă şi paramixoviroză.
 
( Daca apeşi pe denumirea medicamentului afli mai multe despre acesta).
 
 
Nr/ZILE           MEDICAMENT
    1
 
ROMBENDAZOL FORTE + deparazitare externa      1/2  comp/zi
    2
 
ROMBENDAZOL FORTE
    3
 
zi pauza
    4
 
zi pauza
    5
 
zi pauza
    6
 
ENROFLOXAROM – 1 comp/zi     
    7
 
ENROFLOXAROM
    8
 
ENROFLOXAROM
    9
 
ENROFLOXAROM
   10
 
ENROFLOXAROM
   11
 
zi pauza
   12
 
zi pauza
   13
 
zi pauza
   14
 
ENTEROGUARD    –   1/4 comp/zi
   15
 
ENTEROGUARD + vitamine
   16
 
ENTEROGUARD + vitamine
   17
 
ENTEROGUARD + vitamine
   18
 
ENTEROGUARD + vitamine
   19
 
zi pauza – chefir
   20
 
zi pauza – chefir
   21
 
zi pauza – chefir
   22
 
zi pauza – chefir
   23
 
zi pauza – chefir
   24
 
ROMBENDAZOL FORTE      1/2  comp/zi + deparazitare externa
   25
 
ROMBENDAZOL FORTE
   26
 
zi pauza
   27
 
zi pauza
   28
 
zi pauza
   29
 
SULFACOCCIROM        – 1 comp/zi     
   30
 
SULFACOCCIROM
   31
 
zi pauza
   32
 
zi pauza
   33
 
zi pauza
   34
 
SULFACOCCIROM
   35
 
SULFACOCCIROM
   36
 
zi pauza
   37
 
zi pauza
   38
 
zi pauza
   39
 
zi pauza
   40
 
AVIPESTISOTA –4 picaturi/nari si ochi +  2-3 zile aspirina

Mulţi dintre d-voastră care vizitaţi site-ul mă intrebaţi despre folosirea vaccinului AVIPESTISOTA mai jos public răspusul dat de d-l Dr.  Catălin Tudoran la intrebarea mea, poate vă lămureşte mai bine :

Buna ziua, ma numesc Cristian si am o nelamurire referitor la dozele de vaccin Avipestisota, in informatia scrisa de dumneavoastra mai sus ati zis ca dintr-un flacon de 100 doze se vaccineaza 20 porumbei deci mie pentru 60 imi trebuie 3 flacoane?

Va intreb deoarece un medic mi-a zis ca-mi trebuie doar 1 flacon pentru ei si nici acela tot deoarece se fce o doza la un porumbel. Multumesc anticipat

Raspunde Dr.Catalin Tudoran :

Vaccinul viu-tulpina Lasota se foloseste  in special ca vaccinare de urgenta-necesitate( in cazul pericolului aparitiei paramixovirozei ,in speciial la porumbeii nevaccinati ,tineri) sau de pregatire- la tineretul columbar(datorita bolilor cu efect imunosupresor :CIRCOVIROZA,ADENOVIROZA ,se prefera la virsta precoce de 21-28 zile urmat dupa 2-3 saptamini de administrarea    unui  vaccin inactivat apos/uleios contra paramixovirozei-PMV sau chiar simultan ,in urgente).
Asigura o protectie rapida o organismului contra PMV dar de scurta durata ,de aceea apoi  trebuie administrat vaccinul INACTIVAT apos/uleios contra PMV care asigura dupa 2-3 saptamini de la inoculare o protectie de lunga durata (circa 1 an ,toata viata porumbeilor).
Datorita reactivitatii   DIFERITE  a organismului la porumbei fata de cea de la gaini ,doza de vaccin VIU  antipseudopestos liofilizat AVIPESTISOTA(  sau orice alt vaccin viu care contine tulpina LASOTA) CAPABIL SA INDUCA O IMUNIZARE OPTIMA LA PORUMBEL e egala cu 5 doze de vaccin pentru gaini.
Adica un flacon cu 100 doze vaccin LASOTA ptr gaini va ajunge ptr imunizarea CORESPUNZATOARE a 20 porumbei.
La porumbei( dar si la alte specii de pasari) se prefera vaccinarea pe cale oculonazala [ 1 flacon de 100 doze Lasota( deci 20 doze ptr porumbei) se dilueaza cu 4 ml apa distilata,adica 0,2 ml/doza vaccin/porumbel si se picura cite o picatura in fiecare ochi si nara a porumbelului , deci 4 picaturi/ porumbel].
Se prefera aceasta cale de imunizare in cazul vaccinului viu Lasota deoarece asigura atit o imunitate locala mediata celular  ( blocind caile de intrare a virusului  salbatic in organism) cit o seroconversie de calitate fata de inocularea intramusculara/subcutanata.
Vaccinul viu cu tulpina LASOTA are si potential imunostimulator la pasarile-porumbeii sanatosi[ inclusiv la mamifere,chiar la om( se poate utiliza in bolile tumorale)].
Vaccinul viu liofilizat AVIPESTISOTA  se fabrica in flacoane de 50,100,200,500,1000,2000(rar 5000) doze ( gaina)
Vaccinurile INACTIVATE apoase(COLOMBOVAC,COLUMBOVAC,COLUMBOPOLIVAC)  sau uleioase (NOBIVAC PARAMIXO,PARAMIXOVACOL) indiferent de producator sint preparate pe oua embrionate de gaina  si contin tulpina LASOTA sau/si  tulpini de PMV izolate de la porumbei.
Toate vaccinurile inactivate se inoculeaza doar injectabil, SUBCUTANAT( mai rar intramuscular la porumbei) asigurind la adulti in general o protectie contra PMV de circa 1 an.
P.S. 1 In Germania se recomanda 3 administrari anuale contra PMV in special in zonele unde a aparut PMV( vezi  si pagina 56 din  ” SANATATEA PORUMBEILOR ” de dr.Ludwig Schrag s.a tradusa in 2o12 in romana)
P.S.2 Fara sa exageram, vaccinurile cu tulpina Lasota stau la baza aviculturii actuale.

Cum am făcut eu:

1 ml=20 picături= 5 porumbei= 4 picături/porumbel

4 ml=80 picături= 20 porumbei

12 ml=240 picături= 60 porumbei

 O sticluţă se dizolvă  cu 4 ml apă distilată 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s